..............................................................."Η ευημερία της ανθρωπότητας αποτελεί πάντα το άλλοθι των τυράννων".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

CIA – Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα Παπανδρέου

The CIA's Confidential Files on Andreas

(Greek) Paperback – February 11, 2012



"CIA, ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα"
Γιατί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στοχοποίησαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Συγγραφέας: Ευρυβιάδης, Μάριος Λ.
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη

"Η εκλογή του σοσιαλιστή ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1981 ήταν πηγή ενδόμυχων ανησυχιών για το σώμα των Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο είναι πολιτικά συντηρητικό, έντονα φιλοδυτικό και κληρονόμος μια μακροχρόνιας παράδοσης πολιτικών παρεμβάσεων. Η νίκη του θορύβησε τους Έλληνες αξιωματικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έλπιζαν ότι θα επανεκλεγόταν το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις -που έχουν μια μακροχρόνια παράδοση επεμβάσεων στην πολιτική ζωή- ανησυχούσαν για την αυξανόμενη δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ (και του Παπανδρέου) και η σκληρή προεκλογική ρητορική του Πρωθυπουργού είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να αυξήσει τις επιφυλάξεις τους".

Απόρρητο έγγραφο της CIA, Απρίλιος 1983

~~~~~~~~~~~~~

Κι όμως, η στοχοποίηση ήταν προδιαγεγραμμένη από τότε που ο πρόεδρος Λύντον Τζόνσον είπε στον πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον το 1964, τότε που πήγε ο γέρος της Δημοκρατίας προσκεκλημένος στην Αμερική  για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Τότε αυτός είπε μέσα στο οβάλ γραφείο εξευτελίζοντας κάθε δημοκρατική αξία και το προεδικό αξίωμα στον πρέσβη μας κ. Μάτσα και τα εξής αδιανόητα!
´Τότε ακούστε με καλά κύριε πρέσβη. Γαμώ το Κοινοβούλιό σας και το σύνταγμά σας. Η Ελλάδα είναι ψύλλος. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι συνεχίσουν να ενοχλούν τον ελέφαντα, ίσως ο ελέφαντας να τους χτυπήσει με την προβοσκίδα του για τα καλά? Εξάλλου ποιος νομίζει πως είναι ο πρωθυπουργός σας σε τελική ανάλυση και άρχισε να μας κάνει κήρυγμα για Κοινοβούλιο, Δημοκρατία και Σύνταγμα. Ισως αυτό το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα να μην διαρκέσουν και πολύ?´.
Ενα βιβλίο με πολύτιμα ντοκουμέντα που δικαιώνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στους τόσο καταναγκαστικούς καιρούς μας!
Η CIA είχε δημιουργήσει τον απόρρητο φάκελο του Ανδρέα Παπανδρέου, διότι είχε κριθεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα πρόσωπα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην κρίσιμη περιοχή της Μ. Ανατολής αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα με το κίνημα των αδέσμευτων χωρών του οποίου ήταν ο ιθύνων νους.
Ολη αυτή η ελληνική και διεθνής επικινδυνότητα του Ανδρέα Παπανδρέου είχε διαδοθεί ευρύτατα, ίσως από τις ίδιες τις μυστικές αμερικανικές, αγγλικές, ισραηλινές, ελληνικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες με στόχο την παρεμπόδιση του Ανδρέα να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα.
Χωρίς να το επιτύχουν, διότι τόσο ο ελληνικός λαός, πρωταρχικά, όσο κι άλλοι λαοί που τους καταπίεζε και τους εκμεταλλευόταν ΑΓΡΙΑ η ´πολιτισμένη´ Δύση (με αιχμή του δόρατος την υπερατλαντική Αμερική) είχαν ενεργοποιήσει τις αντιστάσεις του απέναντι στη συνεχή αμερικανική πολεμικότητα.
ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ετσι, χαρακτήρισε ο Αμερικανός διπλωμάτης του Ανδρέα Παπανδρέου από τα χρόνια της Ενωσης Κέντρου. Αυτός ο διπλωμάτης γνώριζε τον Ανδρέα προσωπικά και είχε μίσος εναντίον του. Με μια προσωπική αντιπαλότητα που άρχισε από την κρίσιμη περίοδο στην Ελλάδα 1960 – 1966.
Ο διπλωμάτης Οουενς διετέλεσε στην Ελλάδα α) πρόξενος της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη το 1960 – 62, β) στέλεχος του πολιτικού τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας 1962 – 66, γ) υποδιευθυντής του γραφείου Ελλάδος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1966 – 68). Ετσι με όλη αυτή τη μακρά θητεία του στην Ελλάδα είχε άριστη γνώση των ελληνικών πραγμάτων. Είχε παρακολουθήσει τα πάντα στην προ της χούντας κρίσιμη περίοδο της Δημοκρατίας, ως την κατάλυσή της από τους συνταγματάρχες με παρακολούθηση και του πρώτου χρόνου της τυραννίας.

ΟΟΥΕΝΣ, Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ
Με αυτά τα δεδομένα αυτός ο διπλωμάτης ήταν ο άνθρωπος που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με την Ουάσιγκτον, σπρώχνοντάς τον στη μακροχρόνια αντιπαράθεσή του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βασικά, ο Οουενς πληροφόρησε τότε τις υπηρεσίες του στην Ουάσιγκτον για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου γράφοντας, μεταξύ πολλών άλλων (όπως αναφέρουν σε διάφορες σελίδες του βιβλίου τους -κυρίως στις σελίδες 51 – 77), στο βιβλίο τους με τίτλο: ´CIA – Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα – Γιατί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στοχοποίησαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ´, οι συγγραφείς Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής και Μιχάλης Ιγνατίου, δημοσιογράφος.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΑΝΔΡΕΑ
Σ' αυτές τις σελίδες αναφέρεται ότι ο Οουενς έγραψε: 
1) ´Ωστόσο ο διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος επισκιάστηκε από τις αντιπαραθέσεις που ο Ανδρέας προκαλούσε έξω από αυτό με τον ελληνικό πολιτικό κόσμο.
Ο Ανδρέας ενεπλάκη σε μια φαινομενικά περιττή διαμάχη με την Αμερικανική Πρεσβεία σχετικά με τα δικαιώματα μετάδοσης αμερικανικών ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί κατόπιν συμφωνίας από προηγούμενη κυβέρνηση και για τα οποία οι ΗΠΑ πρόσφεραν ως αντάλλαγμα στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος του ραδιοφωνικού εξοπλισμού της χώρας´.
Παρόλο που δεν χρειάζεται να συζητηθούν εδώ οι λεπτομέρειες, για τον τρόπο με τον οποίο ο Ανδρέας χειρίστηκε το ζήτημα (συμπεριλαμβανομένης και της «διαρροής» στον Τύπο μιας εκδοχής στη διαμάχη που την παρουσιάζει ως τον υπερασπιστή της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας απέναντι στους ξένους) προβλημάτισε τους φίλους του στην Αμερικανική Πρεσβεία, οι οποίοι είχαν υποδεχτεί θετικά την είσοδό του στην πολιτική. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της διαμάχης, ο διευθυντής της Usis στην Αθήνα, που βρισκόταν με άδεια στην Αμερική, αποθαρρύνθηκε να επιστρέψει.

ΔΙΕΔΩΣΑΝ ΟΤΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ 
ΗΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ
Ομως, παράλληλα ο Οουενς ήταν η βασική πηγή των ισχυρισμών ότι η επιβολή της ελληνικής δικτατορίας ήταν αποτέλεσμα αντίδρασης στην πολιτική δράση του Παπανδρέου. Στους Ελληνες φίλους του μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας. Με το χείριστον όλων να αποτελέσει η επιμονή του -με βάση στοιχεία όπως υποστήριζε- ότι ο Παπανδρέου αποτελούσε ψυχιατρική περίπτωση που έχρηζε ψυχιατρικής θεραπείας.
Ακόμα, σε απόρρητο σημείωμά του υποστήριξε την άποψη ότι ´το πρόωρο τέλος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Πιστεύω ότι με τις πράξεις του ο Α.Π. δημιούργησε την ψυχολογική ατμόσφαιρα που κατέστησε εφικτό το πραξικόπημα´.
Με τις εμπρηστικές ομιλίες του με τη διχαστική του τακτική μέσα στο κόμμα του αλλά και με τις επιθέσεις του εναντίον του βασιλιά, των συντηρητικών κομμάτων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κατεστημένου, ο Ανδρέας Παπανδρέου διέγειρε τους φόβους των αντιπάλων του       -και υπήρχαν πολλοί- ότι μια εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου, που θα της επέτρεπε να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, θα είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια αφόρητη κατάσταση.

ΕΦΟΒΟΥΝΤΟ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Παρόλο δε που ο Ανδρέας είχε αναφερθεί επανειλλημένα το όραμά του για μία "Νέα Ελλάδα" οι εχθροί του θεωρούσαν ότι τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς του υποσχόταν μόνο διχόνοια, καταστροφή και σύγχυση.
Ακόμα είχε αναφέρει ότι: ´Ασφαλώς ο Ανδρέας έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να διεγείρει τους φίλους των αντιπάλων του´.
Με την άρνησή του να συμβιβαστεί ή να αποδεχτεί διακανονισμούς με τις συνεχείς αναφορές του σε συνωμοσίες και μηχανορραφίες, με τους ισχυρισμούς του ότι μια νίκη των πολιτικών του δυνάμεων δεν θα ήταν απλώς ένας εκλογικός θρίαμβος, αλλά θα είχε ως αποτέλεσμα έναν ριζικό μετασχηματισμό στην ελληνική πολιτική ζωή.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Οουενς ´κυνηγούσε´ με μυστικές εκθέσεις του τον Ανδρέα Παπανδρέου από το 1964 έως το 1990. Είχε γίνει ο εφιάλτης του, η CIA που τον απειλούσε.
Παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει, κάποιο ζαμάνι, φίλοι?
Ομως, όταν έγινε υπουργός στην κυβέρνηση του πατέρα του, άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά. Για να διαχωριστούν οι δρόμοι τους. Για να γίνει ο Οουενς σκληρός εχθρός του. Για να προσθέτει συνεχώς δικές του εκθέσεις και καταγγελίες, για να ´χοντραίνει´ ο φάκελος της CIA κατά Παπανδρέου.
Ομως, η συνεχής καταδίωξη και κατασυκοφάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν περιορίστηκε στην προδικτατορική κρίσιμη εποχή, αλλά συνεχίστηκε, ως ανηλεής καταδίωξη, σε όλη τη μαύρη διδακτορική περίοδο, όπου ο Ανδρέας είχε φυλακιστεί στις φυλακές Αβέρωφ, με την έκρηξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος για να του δοθεί αμνηστία (με πολλές διεθνείς παρεμβάσεις τον Δεκέμβρη του 1967 με επιθυμία του τότε προέδρου Λύντον Τζόνσον).
Βέβαια,ο Ανδρέας έφυγε από την Ελλάδα για να κινητοποιήσει τη φιλελληνική κοινή γνώμη Ευρώπης, Καναδά, Αμερικής κ.λπ. ιδρύοντας το ΠΑΚ.

ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΤΖΟΝΣΟΝ 
ΑΥΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ
Σ? αυτή την περίοδο ´λυτοί και δεμένοι´ των διεθνών μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου η ζωή κινδυνεύει (όπως κινδύνευε και στην Ελλάδα) από την περίοδο του ´Ασπίδα´ και των μετέπειτα εξελίξεων. Σε βαθμό που ο Ανδρέας να έχει και ο ίδιος ´αρματωθεί´ προσωπικά με όπλα.
Τα οποία, βέβαια, δεν του χρησίμευσαν, όταν έγινε το πραξικόπημα και η χούντα έσπευσε να τον συλλάβει?
Για να κινδυνεύει, πραγματικά, με εκτέλεσή του.
Τότε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Λύντον Τζόνσον, είχε δώσει εντολή για την αποφυλάκισή του οι πράκτορες της CIA στην Ελλάδα αλλά και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, όπως ο Γκας Λάσκαρης Αβρακότος, δεν έκρυψαν ποτέ την αντιπάθειά τους για τον Α. Παπανδρέου, την οποία και δημοσιοποίησαν.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΖΟΝΣΟΝ ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ
Συγκεκριμένα (όπως αναφέρεται στις σελίδες 77 – 80 του βιβλίου) αυτός ο τρομερός Αβρακότος με εντολή του προέδρου Λύντον Τζόνσον ενημέρωσε τους συνταγματάρχες για την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου για αποφυλάκιση του Παπανδρέου. Κυνικά, όμως, αυτός τους εξέφρασε την επίσημη θέση, συνεβούλευσε, παράλληλα, τους δικτάτορες – πραξικοπηματίες, να τον ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ.
Διότι τους είπε ακριβώς τα εξής: (σελ. 79): ´Η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον είναι να τον αφήσετε να φύγει. Ομως, ανεπίσημα, ως φίλος, σας συμβουλεύω να σκοτώσετε τον γιο της σκύλας (son of the bitch), διότι θα τον βρείτε ξανά μπροστά σας. Αυτός ο σκοτεινός πράκτορας να διοικεί (θεατός – αθέατος) τότε τη χώρα, όπως, τώρα (με άλλες συνθήκες) γίνεται με ανελέητο ηγέτη της τρόικας που διοικεί τη σημερινή Ελλάδα και αποφασίζει να ξεπουληθεί´.
Τότε, όμως, μετά το πραξικόπημα υποστηρίχθηκε ότι: ´Ο Ανδρέας Παπανδρέου και τρεις άλλοι βουλευτές που έχουν αναμειχθεί στην αριστερή συνωμοσία του ΑΣΠΙΔΑ θα δικαστούν και για εσχάτη προδοσία´.

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΨΥΛΛΟΙ
Ολο αυτό το κλίμα πιέσεων και οι μεθοδεύσεις της αμερικανικής πλευράς, σε βάρος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής (που ήταν Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου) είχε επιβαρυνθεί από τις βαριές και προσβλητικές δηλώσεις – ύβρεις του προέδρου Τζόνσον κατά του ελληνικού Συντάγματος, της ελληνικής Βουλής και του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο Τζόνσον τότε, προειδοποιώντας για τη Χούντα είπε, όταν τον επισκέφθηκε ο Ελληνας πρέσβης Αλέξανδρος Μάτσας και τα εξής αδιανόητα: ´Τότε, αφού θέλετε να περάσετε τη συμφωνία για τη διχοτόμηση της Κύπρου από τη Βουλή σας, ακούστε με καλά: Γαμώ το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμά σας. Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Ελλάδα είναι ψύλλος. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι συνεχίσουν να ενοχλούν τον ΕΛΕΦΑΝΤΑ, ίσως ο ελέφαντας να τους χτυπήσει με την προβοσκίδα του, να τους χτυπήσει για τα καλά.
Μάτσας: ´Θα μεταφέρω τις απόψεις σας στον πρωθυπουργό. Ομως, σας είπα ήδη ποια θα είναι η απάντηση του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εναντιωθεί στη βούληση του Κοινοβουλίου´.
Τζόνσον: ´Επιτρέψετε μόνο να σας πω ποια να είναι η απάντησή του για να μην απαντήσει αυτά που είπατε. Αλλωστε, ποιος νομίζει ότι είναι, σε τελική ανάλυση. Δεν χρειάζομαι έναν δεύτερο ντε Γκολ. Δίνουμε πάρα πολλά δολάρια στους Ελληνες κ. πρέσβη. Αν ο πρωθυπουργός σας αρχίσει να μου κάνει κήρυγμα για τη Δημοκρατία, το Κοινοβούλιο και το σύνταγμα, ίσως αυτός, το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμά του να μη διαρκέσουν για πολύ?

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ 
Η ΝΕΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετσι και έγινε 3 χρόνια μετά ήρθε η Χούντα?
Για ν' αρχίσουν οι μεγάλες περιπέτειες Ελλάδας Κύπρου, που συνεχίζονται ως σήμερα. Με αυτό το πνεύμα καταδιώχθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Παρά τα λάθη του, τις ασχήμιες του και τις αυτοακυρώσεις της αλλαγής αγωνίστηκε για δημοκρατία, λαϊκή δικαιοσύνη και ισονομία, πρόοδο και -έστω και επιφανειακά εξουσία στον λαό, διά του κόμματος της Αλλαγής.
Ομως, ο Ανδρέας αντιτάχθηκε στον βίαιο Τζονσονισμό, στον Ουενισμό και σ? όλο το σύστημα των μηχανισμών των πολλών μυστικών υπηρεσιών που συνεχώς τον είχαν στο στόχαστρο για να τον εμποδίσουν να κυβερνήσει την Ελλάδα.
Ομως, η Ελλάδα απαιτούσε αλλά και ο Ανδρέας την ενσάρκωσε. Για ν? αντιταχθεί σε CIA και ΝΑΤΟ (το ίδιο συνδικάτο), στους πολέμους και στις εκμεταλλεύσεις?
Για να αποτελέσει έναν πολιτικό πρωτοπόρο και (όχι έναν πολιτικό παίκτη και διαχειριστή). Τώρα οι θέσεις του αποδεικνύονται προφητικές και οι αγώνες του για μια ανεξάρτητη Ελλάδα ξαναζητούνται τόσο από κατάλοιπα του κόμματος που ίδρυσε, αλλά και από άλλα κόμματα. Διότι ήταν ηγέτης με γνώση, πολιτικότητα και τόλμη. Διότι δεν ήταν σαράφης αλλά ανεπανάληπτος.
Αυτές οι διαστάσεις αναδεικνύονται ανοιχτά στο βιβλίο: "CIA – Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα" των Ευρυβιάδη και Μ. Ιγνατίου. Ομως αυτό το βιβλίο δεν εξαντλείται μόνο με τούτο το κείμενο. Είμαι ελληνικά, δημοκρατικά, ηθικά υποχρεωμένος να γράψω το αμέσως επόμενο άρθρο μας με τα περιεχόμενα.

_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου