..............................................................."Η ευημερία της ανθρωπότητας αποτελεί πάντα το άλλοθι των τυράννων".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδεία online: Η Κοινωνική Γενοκτονία στην Ελλάδα

Παιδεία online: Η Κοινωνική Γενοκτονία στην Ελλάδα: Θεοφάνης Μαλκίδης *     Η Κοινωνική Γενοκτονία στην Ελλάδα και η Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος τη...



Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκές γλώσσες απειλούνται με ψηφιακή εξαφάνιση


Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών, αλλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έκθεση, οι 21 από τις 30 γλώσσες της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- αντιμετωπίζουν κίνδυνο ψηφιακής εξαφάνισης. Η έρευνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου, καθώς διαπίστωσε ότι η ψηφιακή βοήθεια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ελλιπής ή απολύτως ανύπαρκτη για τους χρήστες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της πλούσιας γλωσσικής και γενικότερα πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η έκθεση, με την μορφή μιας σειράς Λευκών Βίβλων (με τίτλο «Γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας»), από το επιστημονικό δίκτυο ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, το οποίο συνενώνει 60 ερευνητικά κέντρα σε 34 χώρες, επισημαίνει ότι οι γλώσσες που μιλιούνται από σχετικά μικρό ανθρώπων, κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν τεχνολογική υποστήριξη όπως έχουν οι ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες. 
Λευκές Βίβλοι (στη διεύθυνση www.meta-net.eu/whitepapers) έχουν καταρτιστεί για τις εξής ευρωπαϊκές γλώσσες: αγγλικά, βασκικά, βουλγαρικά, γαλικιανά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, καταλανικά, κροατικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, νορβηγικά (μπουκμόλ και νινόρσκ), ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σερβικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά. Κάθε Λευκή Βίβλος είναι γραμμένη στη γλώσσα στην οποία αναφέρεται και είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η ισλανδική, η λετονική, η λιθουανική και η μαλτέζικη γλώσσα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο εξαφάνισης σε μια ευρωπαϊκή τεχνολογική κοινωνία που ολοένα περισσότερο προωθεί τη χρήση συγκεκριμένων γλωσσών και ιδίως της αγγλικής. Όμως και άλλες γλώσσες, όπως η ελληνική, η βουλγαρική, η ουγγρική και η πολωνική, επίσης κινδυνεύουν στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Η έρευνα του ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, στην οποία συνέβαλαν περισσότεροι από 200 ειδικοί, αξιολογεί τον κίνδυνο για κάθε γλώσσα με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια σε τεχνολογικό/ψηφιακό επίπεδο: την ύπαρξη αυτόματης μετάφρασης στη συγκεκριμένη γλώσσα, τη δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης, την δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης κειμένου και τη διαθεσιμότητα των σχετικών ψηφιακών γλωσσικών πόρων/πηγών.

Η γλώσσα με την καλύτερη βαθμολογία στα ανωτέρω κριτήρια είναι ασφαλώς η αγγλική που απολαμβάνει την συγκριτικά καλύτερη τεχνολογική υποστήριξη (αν και όχι την καλύτερη δυνατή), γεγονός που διευκολύνει την περαιτέρω εξάπλωσή της. Ακολουθούν με ικανοποιητική ή μέτρια τεχνολογική/ψηφιακή υποστήριξη η ολλανδική γλώσσα, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική και η ισπανική. Η ελληνική, όπως επίσης η βασκική, η καταλανική, η πολωνική, η ουγγρική κ.α., κατατάσσονται στις γλώσσες με «αποσπασματική» μόνο υποστήριξη, γι' αυτό ακριβώς θεωρούνται γλώσσες υψηλού κινδύνου προς εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τους επιμελητές της μελέτης Χανς Ουζκοράιτ και Γκέοργκ Ρεμ, «υπάρχουν δραματικές διαφορές στην υποστήριξη της γλωσσικής τεχνολογίας ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και τεχνολογικές περιοχές. Το χάσμα μεταξύ ‘μικρών' και ‘μεγάλων' γλωσσών ολοένα και διευρύνεται. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό των μικρότερων και λιγότερο πλούσιων σε ψηφιακούς πόρους γλωσσών με τις απαραίτητες βασικές τεχνολογίες, αλλιώς οι γλώσσες αυτές είναι καταδικασμένες σε ψηφιακή εξαφάνιση».
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της ελληνικής μελέτης, «τα ελληνικά είναι μία από τις γλώσσες με μικρό αριθμό ομιλητών και μικρό όγκο ψηφιακών γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών. Η κρισιμότητα της ανάπτυξης της γλωσσικής τεχνολογίας για τα ελληνικά προβάλλει έντονα μόλις κανείς εξετάσει τι ακριβώς είναι και τι προσφέρει η γλωσσική τεχνολογία, τους τρέχοντες περιορισμούς της αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας».
Ως ελπίδα αυτών των γλωσσών θεωρείται η βελτίωση και η ευρύτερη αξιοποίηση του λογισμικού γλωσσικής τεχνολογίας, το οποίο επιτρέπει τη φωνητική και τη γραπτή επεξεργασία των διαφόρων γλωσσών. Παραδείγματα αυτών των δυνατοτήτων είναι οι ηλεκτρονικοί ορθογραφικοί και συντακτικοί διορθωτές κειμένων, οι διαδραστικοί προσωπικοί «βοηθοί» των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (π.χ. η Siri στο iPhone), τα συστήματα αυτόματης μετάφρασης, τα ηλεκτρονικά συστήματα διαλόγου των τηλεφωνικών κέντρων, οι μηχανές αναζήτησης, η συνθετική φωνή στα συστήματα πλοήγησης των αυτοκινήτων. κ.α.
Το σημαντικό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι όλες αυτές οι δυνατότητες να προσφέρονται στους χρήστες και στη μητρική τους γλώσσα που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Χωρίς αποφασιστική δράση, γίνεται η δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι γλώσσες αυτές δύσκολα θα επιβιώσουν στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα.

__________________________
πηγή:  http://www.tvkosmos.gr/details.aspx?id=787918

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρώτο συνεργατικό-αυτοδιαχειριζόμενο βιβλιοπωλείο στην Αθήνα είναι γεγονός!



Ο χώρος των Εκδόσεων των Συναδέλφων (αυτοδιαχειριστικού εγχειρήματος από εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου) όπου θα στεγαστούν οι δράσεις της έκδοσης, διακίνησης και πώλησης βιβλίων, άνοιξε τις πύλες του!

Με βιβλία δικά μας, αλλά και πολλά βιβλία της αριστερής,αντιεξουσιαστικής, οικολογικής σκέψης, λογοτεχνία, σπάνια βιβλία, περιοδικά και προσφορές. Με εκδηλώσεις για το βιβλίο, την πολιτική, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Βρισκόμαστε Ερεσσού 35 στα Εξάρχεια και σας περιμένουμε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ.

Βρείτε ό,τι δεν βρίσκετε αλλού και σε πολύ καλές τιμές!


* Θα κάνουμε και επίσημα εγκαίνια στο εγγύς μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι!
**  Διαδώστε το γεγονός και στους φίλους σας!


________________________________________________

902 καρφιά στην καρδιά της άλλης πληροφόρησης


Της Ματίνας Παπαχριστούδη
 «Δρόμος της Αριστεράς» 


Τον κόσμο της Αριστεράς απασχόλησε πολύ το λουκέτο που έβαλε το ΚΚΕ στον τηλεοπτικό του σταθμό, τον «902 Τν». Είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία του, το κομμουνιστικό κόμμα κατέβασε τον πομπό και σε μια μακροσκελή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, χρησιμοποιώντας όλα τα επιχειρήματα της μνημονιακής προπαγανδιστικής μηχανής περί οικονομικής κρίσης, εσόδων, διαφημίσεων και επιδοτήσεων, παραθέτει την ήττα του. Στη διαχείριση ενός δυναμικού Μέσου που θα μπορούσε να δράσει προπαγανδιστικά, στον αντίποδα της ολοκληρωτικής δικτατορικής κατασκευής υπηκόων στη μνημονιακή Ελλάδα.
Σαφώς και είναι δικαίωμα του ΚΚΕ να βάλει λουκέτο στο τηλεοπτικό κανάλι του. Δικό του ήταν εξάλλου. Δικές του οι αποφάσεις, δικές του οι ευθύνες.  Άλλο τόσο δικαίωμα των πολιτών, στους οποίους απευθυνόταν μαζικά (ή θα μπορούσε δυνητικά να απευθυνθεί μαζικά) να κρίνουν την επιλογή του.
Η γράφουσα είχε καταθέσει λίγο πριν τον 15Αύγουστο μια ιδέα για τη δημιουργία του «902 στα Κόκκινα». Εν ολίγοις κεντρικός άξονας ήταν να παραμείνει ενεργή η δημόσια συχνότητα που δόθηκε πριν 20 χρόνια( 1993) στο ΚΚΕ από το κράτος κι αφού το κόμμα δεν μπορούσε να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία του, να γίνει σύμπραξη (ούτε συνεταιρισμός, ούτε ενοποίηση, ούτε απορρόφηση) όλης της Αριστεράς, των πολιτικών κομμάτων της αρχικά, για να κρατηθεί σε λειτουργία και ζωή. Η ανάλυση του μοντέλου ελάχιστη σημασία έχει. θεωρώ πως άλλοι, πιο έμπειροι και γνώστες μπορούσαν να επεκτείνουν το συλλογισμό και από την ιδέα να προκύψει δράση. Τι άλλο είναι εξάλλου ένα Μέσο Ενημέρωσης για τους κομμουνιστές (και για τους καπιταλιστές εδώ που τα λέμε) εκτός από «συλλογικό προπαγανδιστή και οργανωτή» της δράσης τους, όπως έγραφε ο Λένιν στο «Τι να κάνουμε»;
Το θύμισε εύστοχα μετά την ανακοίνωση λουκέτου του «902 τν» το  του site anemosnaftilos.wordpress.com
Η πρόταση για τη δημιουργία μιας αριστερής τηλεόρασης δέχθηκε σφοδρή αμφισβήτηση, καλοπροαίρετης έως και στα όρια της προσωπικής προσβολής, θεωρώ γελοίο να μπω στη συζήτηση αν υπάρχει πρόθεση πίσω από την πρόταση αυτή. Το μέλημα, η ανάγκη, η απαίτηση των καιρών-το ακούμε, το μυρίζουμε, το νιώθουμε σε κάθε συζήτηση στους δρόμους της δράσης και του κινήματος- είναι να υπάρξει, να λειτουργήσει ένας τηλεοπτικός σταθμός που να αντιμάχεται με όρους τηλεόρασης, το κεντρικό προπαγανδιστικό μήνυμα των κυρίαρχων Μέσων. Να φωνάζει για την κοινωνία. Είναι τόσο απλό. Ο λαός δεν έχει φωνή. Φιμώνεται, δένεται πισθάγκωνα στην πολυθρόνα του, συνδεδεμένος στον εγκέφαλο με τα εκπεμπόμενα από τηλεοράσεως, μηνύματα.
Πιο δυνατά αισθάνονται την ανάγκη αυτή όσοι έχουν αποσυνδεθεί από την καταναγκαστική τηλεοπτική ενημέρωση, δείγμα ότι θες δεν θες, συμφωνείς δεν συμφωνείς, το «μήνυμα» η τηλεόραση το περνάει στον εγκέφαλο.
Γεγονός είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας ελεύθερης συχνότητας για ένα σταθμό της Αριστεράς θα ήταν το πρώτο βήμα. Και στο πεδίο της κατοχής τηλεοπτικών συχνοτήτων, οι εξελίξεις είναι αρνητικές για την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης. Οι συχνότητες δεν παραχωρούνται πια, αλλά πωλούνται σε «πακέτο» - ψηφιακοί δίαυλοι, πολυπλέκτες σύμφωνα με τη νέα ορολογία- σε παρόχους δικτύου και αυτοί με τη σειρά τους θα νοικιάζουν τη χωρητικότητα του ψηφιακού δίαυλου που απαιτείται στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
 Οι επικυρίαρχοι των Media προ νόησαν ήδη με τη δική τους σύμπραξη, ξεπερνώντας ανταγωνιστικά τους κωλύματα και αντιπάθειες, και δημιούργησαν κοινή πλατφόρμα. Το δικό τους πάροχο δικτύου που θα πάρει τους ψηφιακούς διαύλους. Η προΰπαρξη ελεύθερης τηλεοπτικής συχνότητας από ένα πολιτικό κόμμα πρόσφερε τη δυνατότητα να απαιτηθεί η μεταφορά του σε ψηφιακή συχνότητα.
Μπορεί πλέον η Αριστερά χωρίς τηλεοπτική ελεύθερη συχνότητα να συζητήσει και να εγκυμονήσει σχέδιο για τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού στην ψηφιακή εποχή; θέλω να πιστεύω πως η απάντηση είναι θετική. Το περιεχόμενο, όπως αρεσκόμαστε να λέμε, υπάρχει ήδη διάσπαρτο και αταξινόμητο. Οργάνωση, σχέδιο, μοντέλο λειτουργίας και λίγη από την ανεμελιά του ρίσκου χρειάζεται.

_______________________